Pages

Race Report - King Of Bukit Larut 2014

Team Pacat.. From Left Zinov.. Zul and Arman
* Currently aku kat SG. Selalu aku akan tulis race report as fast as i can. But for now terpaksa delay due to some job related. Aku akan berada di 3 negara in this 3 weeks. So minimum access to internet and training as well. Jadi report ni ditulis dalam keadaan terkuchalana. Klu boring tgk gambo je.

Finally, KOBL berjalan seperti yang dirancang. Aku xtau nak review mcmmana. Kalau aku kata xok, but aku xdpt any bad review for now dan i am still looking at any aspect that we can improve. Kalau ada please email kami. Aku serius ni. No problem xsemestinya xda problem.  Kalau aku kata ok, kang kata aku berat sebelah pulak. So let me review base on the day we work on this until the real day. So we can understand the process and how hard we are working to make this happen.

Pre-Game
Pada yg xtau, this game didirectorkan oleh En Zul dan Zinov as communication manager. Aku involve dgn registration, marketing and more to ground work. But diatas of all this is En Zul. Dia la yg poloup and mengetuk apa yang perlu. Zinov pulak mmg tegap dalam hal poloup dgn org2 penting. So aku rasa lengkap la team ni dgn kelebihan masing2. We did a lot of progress meeting. Meetup every week and online meeting almost everyday. We keep talking and poloup all issue berbangkit one by one. Mcm aku pernah tulis sebelum ni pasal red tape, aku rasa En Zul yg paling tenang dalam  menghandle mereka2 ini. Aku n Zinov mmg agak kurang bersabar dgn kerenah2 mcm ni. 


2 minggu sebelum game kami turun Tepen to bring all stuff and logistic for the game. Penuh 2 bijik kereta jugak la. So lps dari tu is more on food and venue arrangement. So kami turun Tepen on Friday sebelum game. Meetup and buat checklist apa yg nak dibuat. We always folo the checklist and replan/review every half a day just to make sure everything is in place. So Friday tu xda byk sgt activity. 

Saturday seawal pagi smua dah ada dkt kaki Bukit Larut. We need to setup the RPC which Suzi vertangjwb untuk handle activity ni. Untuk yg lelain kmi sibuk dgn kerja buruh kasar. Yup, disebabkan kami suka cari pasal so we prefer to do the ground work sendiri. So dari pasang khemah sampai la naikkan backdrop, banner, setup meja pasang marker smua kami buat sendiri. All this xhabis habis sampai la game nak mula. Tido? Mmq xboleh tdo, gaban duk fikir what will happen on the real day. Futher hujan lantak seharian. So mmg gaban la jugak.


Tekanan dia kalah nak lari 100KM. Rama2 merata dalam perut. Dgn expectation sponsor, participant, kawan2, haters, pihak berwajib etc. Smua jatuh atas bahu kami bertiga. And it not that easy. So nak sedapkan hati kami sentiasa berpesan, we already do the best and necessary, so for now kita kne minimumkan issue. Kita xaspect xda issue tapi just put as minimum as we can. 

Game Day
So pagi sebelum game aku balik hotel sbb nak make sure anak2 aku n Suzi dpt rehat yg cukup. Aku pon rasa nak demam sbb satu hari dgn kerja berat + hujan berhenti.. hujan berhenti for the whole day. Mmg kecut la. So pagi tu kami kat race site at 5am. Zul and Zinov xtdo langsung and ada kat race site menunggu barang. So pagi tu aku kuar kejap nak keluarkan duit. Dalam gelap nak ke main road kat tasik aku nampak sorg sahabat berjalan sorang2 dalam gelap. Aku berhenti and amek dia hantar ke race site. Dia ckp dia mai dari KL, berjalan dari bus-stand ke race site. Dia kata dia nak enjoy KOBL. Lps aku drop dia, aku jadi sebak pulak. Duk pki, how people really trust us, come from far just to enjoy the game yg kami organize. Walk in the dark, take bus.. alone and this is not 1st case. Malam sebelum tu ada sorg lagi mai dari Penang. Dtg race site and tdo ngan yg lelain semata2 nak lari. So tekanan makin menjadi2 dgn smua input yg ada.


So sblum game our sponsor mai from TOYO TYRE. Smua orang2 kuat turun so another pressure. At 7am, hari dah terang so dah start nampak muka, meet kawan2, berlabun skit2. Zul bagi some simple briefing and lps tu kasi kejutan terbaik. Nyanyi lagu NEGARAKU. Aku tgk byk muka terkejut. Maybe dpa xpernah lagi kot nyanyi lagu kebangsaan seblum race. Actually we already start this for sometimes. It happen during Watergate and now KOBL and Insyallah for all game. Apa nak malu, kita patut bangga dgn asas kita. So by 7.30am sharp Zul lpskan peserta. 

Pagi tu aku decide tuk lari. Aku akan jd sweeper. Zul n Zinov duduk kat bawah. Aku plan nak kutip sampah, selain make sure all waterstation okay + nak make sure runners pon okay. So dengan berada dalam crowd yg lari baru kita akan dpt tgk smua ni. So aku bergerak ngan bro Fuad as official sweeper. Aku just go slow je sbb xnak potong runner byk sgt. Masa ni ada 2 org runners tinggal kat belakang and aku keep push them to move and finish the game (and they did). So kami reach WS 1. Aku tgk byk cawan merata sampai 1KM kedepan. So aku rasa this is not good. Kami reach WS2. Same, sampah merata. Plastik sampah ada tapi sampah merata sampai 1KM. So aku la yg kutip bwk ke next WS. Aku rasa next game lepas ni kita xkan sediakan cawan. Maybe kne bawak cawan sendiri mcm game ultra or kita kasi satu cawan each participant and bawak all the way. Boleh?


So masa kat WS2, 1st runner dan sampai sini. Terkejut aku. He is very fast. Dia ni aku dgr VAT. Paling best masa dia turun dia boleh pulak laung2 kat aku.. Pacat.. pacat.. mcm kelakar pulak sbb selalu sweeper yg kasi semangat.. ni 1st runner.. antara 1st runner and 2nd agak jauh masa ni. So aku boleh kata 1st runner ni agak kuat. Dia habis in 1jam 53 minit + elevation + half marathon distance. Kalau flat road aku xtau berapa laju dia boleh buat. So aku keep pushing runners yg ada tuk habiskan sampai atas. Masa aku sampai WS3 aku tgk ramai melepak kat sini. Aku tgk byk masa lagi so aku percaya dpa smua boleh habiskan. 

Lps refuel, aku plan nak lari turun bawah. Aku tinggalkan Abg Fuad dgn last runner. so aku berlari all the way. At the same time aku kutip sampah. So aku reach bawah before 12PM. Masa ni aku tgk ramai lagi melepak and layan makan kat refreshment tent. Kata free flow cendol and nasi lemak. Race site masih happening and ramai orang. So aku duk buat statistik skit sbb nak tau apa review dpa sbb masa selisih dpa turun, ramai duk maki aku (dalam nada lawak) kata route susah. So aku xpasti what in their mind. So aku dpt a lot of good review. Aku mmg nak cari kelemahan yg ada supaya kami boleh put lebih for runners in next event. Paling byk aku dpt is dpa nak 42KM and bukak the route sampai peak. So insyallah kalau diizinkan tahun dpn.



Post-Game
Game kali ni Pacat V-Army datang in big group. So lps game, mcm silap mata. Race site clear dpa kerjakan. Tabik pada korang. So some few fact to share..

1. Xda serius injury so far for all participant. 
2. Top winner for all category datang dari kelompok low profile. So aku xtau kalu dpa ni dpt diberi peluang insyallah dpa boleh makan ramai fast runner. Again kami manage untuk keluarkan dpa ni dari sarang. It also happen in P50K and WG16h.
3. 100% finish the race. So xda yg DNF. Last runner sampai ngam2 cutoff time. Sampai bawah xda yg buat muka mcm nak mati.. smua senyum.. dapat cendol kot.. so organizer.. please put some cendol lps game.. or at each WS.
4. 18 org xmuncul dari 230 org patut berlari. So peratusan dns yg agak kecil.
5. Paling veteren 71 yo dan paling muda 19 yo. Best part 1/4 dari yg register adalah in junior veteren and veteren category.

So thanks to all participant, you make it happen. Aku rasa byk kami belajar dari KOBL ni. Hope itu membolehkan kami untuk buat game lebih baik pada masa depan. Insyallah.

TQ Note
A very special thanks to our sponsors:
* TOYO TIRES as our main sponsor
* Spritzer Berhad
* Tourism Perak
* Ybhg. Datuk Haji Ahmad Shalimin Bin Haji Ahmad Shaffie
* Tourism Malaysia
* Kedai Pak Abu from Kolej Keris Mas, UKM.
* Taiping Road Runner

Event Partners:
* Pejabat Daerah Larut, Matang dan Selama
* Jabatan Perhutanan Negeri Perak
* Warzuqni Visi
* Flemington Hotel
* Hotel Taiping Perdana
* Kamalodge Chalet & Resort
* Taiping Zone
* JPAM, Pejabat Daerah Pertahanan Awam Larut Matang Selama
* RELA, Pejabat RELA Daerah Larut/Matang
* Man Cross from Team 7 MX Racing
* Balai Polis Taiping

and last but not least our volunteers (Pacat V-Army) and supporters:
* Mohd Azfar, official photographer
* Water Station #1 Captain Ilmar and Along
* Water Station #2 Captain Masri, Ayie and Kenneth
* Water Station #3 Captain Suzie and Adam
* Uturn Point. Captain Izwan and Andrew
* Race site's refreshment station Captain Amy, Raimie, Fadzilah and friend
* Finishing line crew Azlan, Azrel, Fathullah, Tengku Afiq, Jamil, Syahrul, Syazwan, Raja Kamal, Azie and Jaja
* Apek, Fath, Marlina and Zaini which come to give hand on Saturday
* Pejabat Operasi Bukit Larut, En Rodzi, brader driver jeep, Pak Ngah Jungle
* Security guard
* Bloggers and Running Club/Group for their coverage of the event
* Runners and friends who shared some ideas to us
* Hikers in Bukit Larut for their support

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :