Pages

Sabun Series - Bukit Larut x 2 loop



Seriusly this is unplanned event. Jadual asal, Bukit Larut series only happen bulan April or May. Bila En Zul and Zinov plan nak balik Taiping for this long holiday, aku on je tuk execute this plan. Lagi pon Sabun Series is not a tournoment or official event. So in can be execute anytime anywhere dan boleh di ulang dan diolah. 

Actually this is my 3rd trip to Taiping. Sblum ni pi sini kmi lalu ja. Xda la sampai bermalam. So this time aku amek 2 malam tido kat town Taiping. 1st day Zinov bawak aku makan Mee Udang Mak Jah and aku continue bwk anak2 aku ke Kuala Sepetang Mangrove Forest tu menghayati alam. We also did pusing Taiping and singgah ke kawasan2 menarik. Mcm biasa, nak kasi anak2 aku hargai skit apa yg kita ada kat Malaysia ni. Kne ajar dari kecik baru dpa tau sejarah dpa. 
At Tea Garden...
So aku, Zinov and En Zul muncul kat Bukit Larut the next day. Bukit Larut ni sbnarnya dah consider as gunung sbb berada lebih dari 1000kaki. Ketinggian (elevation) sampai ke puncak (menara TM) adalah 1400 kaki dengan jarak 13KM ngam2 sehala. Klu turun boleh dpt 26KM satu loop. All the way ke puncak ada few CP. Which is CP2 at 2KM, CP3 at 3.5KM, Watermalon CP at 5KM, Tea Garden at 8KM, Banglo CP at 11KM and peak at 13KM. CP ni smua ada pondok, punca air dan boleh berehat klu nak. Klu nasib baik, ada uncle2 yg akan offer teh panas dan tembikai. 

Plan asal kami just nak ke peak then ke Mt Hijau (which is additional 1KM more sehala) dan turun ke base. Tgk pada keadaan kaki, klu lalu kmi akan sambung lagi satu loop. Pagi tu kmi decide tuk amek trail dari base. So kmi ikut trail yg mencanak kat sebelah kiri jalan. Trail ni ada la dalam 500m tapi elevation terus 300kaki dan bawak terus ke CP2. Ada satu simpang lagi dan klu ikut boleh bawak terus ke CP3. Kmi xamek trail ni sbb kmi nakkan mileage sikit dan elevation gain. Sbb klu trus potong CP2 kmi rugi almost 2KM dan klu terus potong ke CP3 kmi rugi almost 3KM. So naik ikut trail ke CP2 dan turun ikut jalan. 
Pintu masuk Mt Hijau.. muka belum insaf
So kmi xface any big issue from base to banglo area. We just enjoy the trail, the people, the view, the pain. Serius, kmi really enjoy at this moment. Futher this is 1st time kami dpt berlari bertiga lps dari kisah gantung kasut En Zul last few month. So En Zul just go up to banglo area lps tu dia amek pickup turun ke bawah. Dia in recovery mood lps dari operation lutut last month. So it a right decision just to enjoy up to certain level. 

Aku n Zinov continue sampai ke peak. Actually dari banglo area ke peak mmg xda org. Aku advise klu nak naik ke atas pergi berkawan sbb area ni agak malap dan sejuk. That day kmi jumpa a group of photographer yg shoot gambar burung, flora dan fauna. At peak we meet satu ahso and satu uncle. Borak2 dgn they all and very supprising. They walk all the way to peak everyday dari tahun 1950 which is sblum merdeka. They talk a lot about how Bukit Larut dulu dan sekarang. Dulu tmpt ni cantik, all the way dari bawah ada bunga. Now no more. All just become a history. Banglo pon xterjaga kata dpa. 
At the peak.. ngam2 13KM
After reach peak, kmi decide tuk ke Mt Hijau. Simpang ke Mt Hijau is 100m sblum ke peak. Kat sini uncle and untie tu advise kmi jgn pergi sbb kata dia trail dia kecik dan xselamat. Byk pacat, xda marking dan jln byk semak. Byk duri dan binatang bisa. Kmi ignore nasihat dpa and teruskan perjalanan. At 100m lps dari pintu masuk, aku terpijak tanah jerlus and jatuh. Beting tu jalan dia kecik ja dan luckly kaki aku sangkut kat akar2 pokok else ke gaung bawah la jawabnya. Nak lagi best keting aku cramp masa tu. Zinov cpt2 tarik aku naik. So we decide to turn back. Keluar ja ke jalan tu dia, pacat dia besar2 jadi kelingking + ada jalur hijau lagi. Terkujat kejap la. Ni klu kne sure berkudis punya, pure pacat hutan. Penuh kaki dgn pacat. Then it a right decision tuk kmi keluar. 
Muka sedap lepas jatuh gaung
We decide tuk turun and we run down the hill. Masa ni zinov dah keluar turbo dia, pace 5-4 minit dia buat dari atas ke bawah, aku maintain pace 6-5 minit sampai ke bawah. Masa lari turun, aku jumpa ular melingkar kat tgh jalan, terkujat beruk kejap sbb perasan bila dah dekat. So aksi kungfu la keluar. Luckly ular daun else, masalah jugak tu. So sampai bawah, kmi layan lunch dlu. So far xda mslh pada kaki dan mood. Kmi continue 2nd loop. Kmi naik dari trail and aku bong kat tgh2 trail ni. Siut, rasa sbb aku mkn byk n air penuh dalam perut. 
25.5KM sehala dari Kg Anak Kurau ke Mt Hijau.. ada berani..
So sampai CP2 aku mtk 5 minit tuk lelap kejap. Aku yakin sbb mende yg aku makan. Lps 5 minit aku bangun segar giler. We did continue the journey. Masa ni hujan dah turun renyai2 dan makin lebat bila sampai Tea Garden. Kmi rehat kejap tunggu hujan reda. Tgh xreda2 so we decide to make a move down sbb klu nak teruskan agak bahaya sbb 

- cuaca yg amat sejuk 
- hujan yg lebat dan berkilat 
- jalan yg terlalu licin 
- keadaan berkabus dan gelap 

Kmi turun pon agak bahaya dgn keadaan yg licin dan berkabus. Masa ni kmi berenti setiap CP sbb kilat. Sini kilat xleh buat main, almost 5 kali kmi nak kne sambar kilat. It happen 50m je dari kami. Nampak cahaya kilat tu sambar semak, tiang api dan pokok. Giler. So kami berenti dan lari jauh dari tmpt lapang. Klu skali dua kilat kejar kmi xpa, ni lbh dari 2 kali. So kmi off smua elektrik devise including jam GPS. Baru xda kilat kejar kmi. Kmi sampai bawah elok pulak hujan berenti. Mmg saja la kan. 
Tghhari pon gelap.. kabus all the way..
So kmi manage to do around 35KM. Xdpt ultra mileage due to keselamatan. Elevation gain dalam >2000. Sampai bawah, xda apa issue pon, Alhamdulillah kaki and badan masih segar dan boleh sambung lagi satu loop. Cuaca kat atas antara 20-22 darjah. Serius, it a fun trip. Walaupon dgn segala cabaran, we manage to handle it. Insyallah kmi akan repeat lagi. Bukit Larut mmg terbaik for elevation training and ya, keep update on next event. 

We will have monthly Sabun Series POJ 50K in Feb. Date will be out soon.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

3 comments :

Mikael Z. said...

Distance x peting sgt, kalau buat vertical training..asal lebih 2000m elev gain.

Matjoe said...

aku blajar kt seratas, cuma 2 kali naik bukit larut. baca entry ni jadi rindu la pulak. mmg gila la lari turun bukit phase 5min/km

kuchalana said...

zinov - yup.. yg penting kita enjoy..

Matjoe - jgn ikut 5minit pace tu.. silap lari boleh tergeliat..hahahaha anyway.. Bukit Larut mmg bagus for elevation training..